Miesten muoti ei ole juurikaan muuttunut historian saatossa niin paljon, kuin esimerkiksi naisten muoti. Tietyt ikoniset elementit ovat säilyneet formaalimmassa pukeutumisessa kuten kravatti ja taskuliina. Uusi sukupolvi on astunut työelämään ja sen myötä kovaan suosioon noussut peliala ja teknologiateollisuus ovat mullistaneet omalta osin startup kulttuurillaan miesten pukeutumisen työpaikoilla sallivammaksi. Kauluspaita on vaihtunut huppariin ja firman logolla varusteltuun t-paitaan sekä kulmahousut ovat saaneet jäädä kaappiin, kun farkut on puettu jalkaan. Työelämässä tiukat asukoodit ovat pitäneet pintansa useita vuosisatoja ja pitävät edelleenkin tietyillä aloilla, mutta murrosta on ollut viimeisten vuosikymmenten ajan näkyvissä. Hyvin istuvan puvun halutaan viestivän voimasta, vallasta, taloudellisesta menestyksestä ja korkeasta ammattitaidosta.

Oma pukeutumisemme kertoo aina jotakin omista elämän arvoista ja asenteistamme. Esimerkiksi pankki ja lakimaailmassa on edelleen voimassa olevat pukeutumisetiketit. Naisilla työasuna toimii jakkupuku, miehillä tummapuku. Suomessa me olemme hyvinkin rentoja sekä sallivia pukeutumisen suhteen, kun verrataan esimerkiksi muihin maihin, joissa ei tulisi kuuloonkaan astella kiinteistönvälittäjänä asunnolle huppari niskassa.

Muistan nuorempana, kun koulun päättäjäisjuhlissa, jokaisella pojalla oli vähän niin sun näin solmittu kravatti kaulassa. Ehkä se jo paljasti syyn sille, miksi taskuliina on noussut vuosivuodelta kravattia suositummaksi asusteeksi miesten pukeutumisessa. Katukuvassa voi huomata vanhemman ikäluokan miesten suosivan kravatteja edelleen ja nuoremmilla miehillä näkyy olevan enemmän taskuliinoja käytössä. Taskuliinan taitteluun on olemassa useita kymmeniä, ellei jopa satoja eri vaihtoehtoja, mutta mitään virallista yhtä oikeaa tapaa ei ole nimetty kuitenkaan.

Taskuliina eli pocket square tai handkerchief on puvun/pikkutakin asuste, joka koristaa puvun rintataskua. Taskuliina itsessään valmistetaan usein korkealaatuisesta silkistä, puuvillasta, pellavasta, kashmirista, pitsistä tai tweed -villakankaasta. Toki nahasta tai vaikka mistä muusta höyhenistä aina kierrätysmuoviin näkee taskuliinoja valmistettavan. Taskuliinoista onkin kehittynyt oiva bisnes, sillä yhä useammat miehet ovat tyylitietoisia myös meillä Suomessa, ja taskuliina vaihtuu tiuhaan puvun tyylin ja pikkutakin kuosin/tekstuurin mukaan.

1700-luvulla taskuliina ei ollut löytänyt vielä nykyiselle paikalleen rintataskuun vaan se keikkui kädessä nenäliinan tavoin. Alun perin taskuliinan tarkoitus onkin ollut toimia ns. nenäliinana eikä sitä ollut soveliasta esitellä muille rintapielessä. Likainen liina sullottiin housujen taskuun, kun sillä oli pyyhitty nenää. Kun ensimmäinen nenäliina tehdas aloitti, toimintansa muuttui taskuliina hiljalleen pelkäksi asusteeksi.

Niin kauan kuin miesten pukuja on valmistettu takin rintataskun ainoa funktio on ollut toimia taskuliinan säilytyspaikkana. Vaikka taskuliinan perinteinen käyttötarkoitus on ollut aivan eri kuin mitä se tänä päivänä on ei rintataskusta olla haluttu luopua. Lähes kaikki miesten puvuntakit ja pikkutakit aina hienompiin villakangastakkeihin valmistetaan yhä nykypäivänä kera rintataskun, johon mahtuu asettelemaan koristeellisen ja väriä tuovan taskuliinan. Taskuliina tuo loistavasti väriä ja erottuvuutta muuten mustaan tai harmaaseen pukukokonaisuuteen. Liina keventää tunnelmaa, mutta tietyt väriyhdistelmät ja kuosit onnistuvat luomaan myös arvokkuutta stailattuun kokonaisuuteen. Eihän mies tarvitse muuta kuin hyvin istuvan mittatilauspuvun, valkoisella kauluspaidalla ja väriä tuovalla taskuliinalla!

Kaupoissa on voinut myös törmätä solmio-taskuliinapakkauksiin, joissa molemmissa on sama värisävy tai kuosi. Tälläisen voi toki hankkia, mutta samaan aikaan käytettynä se on lähinnä mauton tyylivirhe. Taskuliina voi värisävyllä korostaa esimerkiksi asun paitaa, takkia, solmiota tai kenkiä. Kuitenkin puvuntakki ilman taskuliinaa on aivan liian tylsä ja mitään sanomaton.

Solmio eli kravatti. Tällä pitkällä kaverilla on monta nimeä ja se keikkuu kaulauspaidan mukana. Kuten myös taskuliinalla niin solmiollakin on pitkä historia miesten pukeutumisessa. Solmioita valmistetaan useista eri materiaaleista kuten myös taskuliinoja. Vain muotisuunnittelijan oma luovuus on rajana. Solmion asettelu kaulan ympärille niin, että se näyttää hyvältä kauluspaidan rinnalla on oma taitolajinsa, jossa pätee sääntö: tekemällä oppii parhaiten. Vaikka itse viihdyin pitkän tovin miesten muodin parissa erään tavaratalon osastolla huomasin, että solmion solmiminen on yhä iso mysteeri miehille. Solmioissakin on leveämpää sekä kapeampaa slim -mallia, joista tykkään suositella slim -mallia useimmille asiakkailleni. Se hoikentaa olemusta ja saa pitkän miehen näyttämään entistä pidemmältä. Leveä malli on jotenkin aikansa elänyt ja raskas.

Se miksi taskuliinasta on tullut kravattia suositumpi on sen helppous. Taskuliinan asettelu rintataskuun onnistuu jokaiselta ja se on nopea vaihtaa. Taskuliina mahdollistaa myös, että kauluspaidan ylimmät napit voi avata ja lookista saa heti rennomman illanvietossa. Useimmat taskuliinat ovat myös edullisempia kuin kravatit ja tästä syystä niitä voikin vaikka haalia kaapin täyteen. 

Taskuliina on raikas ja moderni tapa tuoda tyyliin jotain persoonallista ja erottuvaa, joten suosittelenkin tulemaan taskuliina kaupoille DANDY HELSINKI -liikkeeseen nimittäin meiltä jos keneltä löytyy taskuliinoja jokaisen miehen tyyliin sopivaksi!

FI